Beköszöntő

Versenyképesség és adósságcsökkentés – ez lesz a címe a 49. Közgazdász-vándorgyűlésnek, amelynek ebben az évben Pécs városa ad otthont 2011. szeptember 29. és október 1. között.
Az államadósság csökkentése és a nagy állami rendszerek (a nyugdíjrendszer, a szociális támogatások, az egészségügy, a köz- és felsőoktatás) küszöbön álló átalakítása, a foglalkoztatás bővítése és a nagy közmunkaprogramok tervezett elindítása, a versenyképesség és a gazdasági növekedés elősegítése meg a mindezeket megalapozni kívánó sarkalatos törvények megalkotása vitára érdemes szakmai kérdések sorát veti a közgazdászok számára.
Emellett idén sem hiányzik majd a nemzetközi kitekintés a közgazdász-vándorgyűlés témái közül – és nemcsak a magyar soros elnökségi félév tapasztalatainak értékelése okán. Izgalmas időszakot él át ezekben a hónapokban az Európai Unió is. Görögország megmentése és az eurózóna egészének jövője, a tagállamok növekvő eladósodása, a közös gazdasági kormányzás bevezetése, nem utolsósorban pedig a 2014–2020-as időszak költségvetési sarokszámainak a meghatározása okozza napjainkban a legtöbb fejtörést az európai döntéshozóknak, és ad bőven témát az elemzésre a közgazdászoknak.
Ezekhez a tartalmas szakmai vitákhoz, higgadt elemző beszélgetésekhez teremt fórumot a gazdaságpolitika és a gazdasági élet felsővezetőinek részvételével az Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült Kodály Központban megrendezendő 49. Közgazdász-vándorgyűlés.