Kedves Kolleginák! Kedves Kollégák! Tisztelt Szakmai Partnereink!

Tudományos társaságunk életében immár hagyományossá vált, hogy a kétévente tartott kongresszusaink közötti években rendezzük meg a kórházi gyógyszerészek szakmai szimpóziumát. Korunk információrobbanása is szükségessé teszi az éves „együttlétet”, a kórházi, klinika gyógyszerészeink közvetlen és személyes információcseréjét. Az éves rendezvényeinket a visszajelzések alapján a kollégák is igénylik, ezért társaságunk feladata, hogy a napi gyakorlatban hasznosítható ismereteket nyújtó programot állítson össze. Ez a cél motivált bennünket az egri rendezvény szervezése során is, ahol a betegbiztonság kérdését állítottuk reflektorfénybe, erre próbálva felfűzni néhány fontos kórházi, klinikai gyógyszerészettel összefüggő témakört. A betegek gyógyszerelésének folyamatos javítása a kórházi, klinikai gyógyszerészek régóta felvállalt „küldetése”, mely most a betegbiztonság széles körben felismert jelentőségével több új lehetőséget is kapott (pl. betegre szabott gyógyszerelés, behozott gyógyszerek kérdése, stb.). Válaszul a kihívásra, egy kellően egyeztetett és egységesen vállalható, illetve megvalósítható programot kell kialakítanunk, melyre a szimpózium kiváló lehetőséget biztosít.

A majdnem összes információ forrást és cserét digitalizáló korunkban minden hagyományos, személyes jelenlétet is igénylő szakmai rendezvénynél felmerülő kérdés, hogy miért is van még erre szükség? A legvalószínűbbnek tűnő válasz az, hogy a személyes megtapasztalást nem lehet digitalizálni. Egy szakmai rendezvényen különösen szükségünk van arra, hogy közvetlenül átérezzük az előadások hangulatát, számos kizárólag a helyszínen megélhető hallgatósági és előadói reakciókat, egy-egy kérdés kapcsán „belül lehessünk” a vitában, még akkor is, ha csak passzív hallgatók vagyunk.

Második alkalommal vállalta fel társaságunk, hogy a szimpóziumunkkal „ölelkezve” rendezzük meg a fiatal gyógyszerészek Rozsnyay Mátyás Emlékversenyét. Napjaink gyógyszerészei számára életkortól függetlenül is fontos üzeneteket mutat fel Rozsnyay Mátyás életműve, mivel szakmai és társadalmi szempontból nagyon sokszínű tevékenységet folytatott, ugyanakkor mindezt igen magas, a közegészségügy és a beteg iránt elkötelezett etikusság is jellemezte. A tudományos eredmények mellett gazdasági sikereket is elért Rozsnyay, kötelességének érezte a fiatalok szakmai segítését. Ezt kívánja társaságunk is megvalósítani a szakemberek és témák „korosztályos keveredésével”.

Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy minden kórházi, klinikai gyógyszerész közös feladata, hogy ez a rendezvényünk is sikeresen mutassa fel azt, hogy hivatásunk továbbra is biztos szakmai alapokon nyugszik, és színvonalas tevékenységet végez, ezért méltó arra, hogy a betegellátás egyik fontos szereplőjeként tartsák számon. A kihívásnak minden kórházi gyógyszerészet területen dolgozó szakember viszonylag egyszerűen eleget tehet: akár úgy, hogy prezentációt vállal, posztert készít, de akár csak azzal is, ha aktív jelenlétével hozzájárul a szimpózium szakmai sikeréhez. Kizárólag egy módon nem támogatja ezt a közös szakmai kihívást: ha távol marad! Ezért várunk minden kollégát 2018 májusában, Egerbe. Az MGYT-KGYSZ reményeink és múltbeli tapasztalataink szerint színvonalas szakmai programot biztosít a kollégák közötti információcserére, illetve hasznos teret a kapcsolatok ápolására.

Prof. Dr. Botz Lajos
MGYT-KGYSZ elnöke
a Szervező Bizottság elnöke

 

A szimpózium védnöke:
Prof. Dr. Szökő Éva
a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke

A szimpózium főszervezője:
Dr. Higyisán Ilona

A Tudományos Bizottság elnöke:
Prof. Dr. Soós Gyöngyvér

A Szervező Bizottság elnöke:
Prof. Dr. Botz Lajos